19 marca 2024
Naczynia w kuchni

W naszych kuchniach zamiast emaliowanych garnków i patelni coraz częściej używamy naczyń wykonanych z żeliwa, stali szlachetnej i ceramiki. Naczynia wykonane z tego typu materiałów potrzebują nieco innego sposobu mycia, bardzo łatwo jest je bowiem uszkodzić. Praktycznie niemal wszyscy używają dzisiaj teflonowych patelni. Teflonu nie możemy szorować, gdyż jest go bardzo łatwo zarysować, a wtedy patelnia nadaje się już tylko do wyrzucenia. Jeżeli jednak zdarzy się nam przypalić coś na teflonowej patelni lub w garnku pokrytym teflonem musimy do garnka lub patelni wlać trochę gorącej wody, a następnie wsypać parę łyżek soli kuchennej. Patelnię lub garnek odstawiamy na 4 godziny, a następnie po prostu myjemy gąbką. Coraz bardziej popularne stają się patenie pokryte powłoką ceramiczną. Zaletą tych patelni jest ich nieprzywieralna powłoka. Wystarczy taką patelnię umyć więc jedynie miękką gąbką z kroplą płynu do mycia naczyń. Naczyń kuchennych wykonanych z żeliwa nie możemy moczyć ani też do ich mycia używać płynu do naczyń. Żeliwne naczynia myjemy jedynie pod bieżącą wodą. Jeżeli musimy skorzystać z proszku do czyszczenia, używamy zamiast niego soli. Przypalony garnek lub patelnię ze stali szlachetnej umyjemy wlewając do nich ciepłą wodę i dodając sodę oczyszczoną. Zamiast sody oczyszczonej możemy użyć soku z cytryny.

Dodaj komentarz